Des de l’inici de la pandèmia, el sector immobiliari ha detectat alguns canvis de tendència en el mercat residencial, que s’han originat a conseqüència d’una transformació en els hàbits, formes de treball i restriccions a la mobilitat dels ciutadans, afectant fins i tot les relacions socials o l’oci. En aquest sentit, l’habitatge s’ha convertit en un actiu de valor, on desenvolupem la majoria de les activitats del nostre dia a dia. Societat de Taxació ha qualificat aquesta moda com a “fenomen 3 en 1”. En concret, la companyia explica que hi ha immobles residencials que funcionen com a primer habitatge, segona residència i també com a oficina a causa del teletreball.
S’està detectant que la demanda d’habitatge s’està transformant i cada vegada està més decidida per invertir en qualitat de vida. Entre les seves preferències estan els habitatges amb majors espais, millors vistes o espais exteriors (terrasses, jardins). Aquest canvi s’estaria donant, sobretot, en aquells segments de la població les condicions laborals de la qual els permeten tenir més flexibilitat (joves o segments de la població més madurs amb compromisos familiars limitats o nuls).
S’observa que la denominada casa tres en un té especial incidència sobretot en la costa. Segons l’INE, les compravendes durant els primers 10 mesos han crescut un 36% enfront del mateix període de 2020 (+8,3% respecte a 2019), motivades per una demanda accelerada, bé de reposició o embassada, i incentivades també pels persistents baixos tipus d’interès i els nivells d’estalvi acumulats.
La realitat és que durant 2021, el ritme de llançament de nous projectes s’ha intensificat en la costa. A més, s’ha detectat un major interès per part d’inversors i promotors en l’adquisició de sectors complets per al desenvolupament de complexos residencials de qualitat i amb una major oferta de serveis i comoditats. Un altre fonament que refuta la idea de comprar una casa no sols per a fer les vegades de residència habitual.
Tres en un? Sí, però en persones amb una segona casa
Per contra, hi ha altres veus del mercat que es mostren més escèptics respecte a aquesta nova moda o tendència. No rebutgen aquesta teoria, però no la concentren en l’obra nova o en persones sense una segona residència en el seu ‘portfolio’. “És cert que hi ha gent que s’ha adonat que amb el teletreball no té per què residir en el mateix lloc on es trobi la seva empresa. Per aquest motiu, algunes persones que ja tenien una segona residència han decidit mudar-se i canviar el concepte de casa d’esbarjo a casa i oficina”, afirmen en aquest sentit fonts del sector.