Puc vendre la meva vivenda per un preu simbòlic?

Puc vendre la meva vivenda per un preu simbòlic?

En els últims mesos, per culpa de la pandèmia, la situació econòmica de moltes famílies ha empitjorat, la qual cosa les ha portat a voler vendre el seu habitatge al més aviat possible.

No obstant això, moltes persones no poden o no volen esperar el temps que triga a vendre’s un habitatge a Espanya, que és, de mitjana, nou mesos. I és que actualment, atès que l’habitatge ha pres un protagonisme mai abans vist, els compradors tendeixen a visitar molts immobles abans de trobar el que més s’adapta a les seves necessitats.

Per a vendre el seu pis de forma més ràpida, o bé perquè volen cedir-ho a algun amic o familiar (passa sovint de pares a fills) moltes famílies decideixen posar un preu simbòlic per a poder disposar dels diners al més aviat possible i, a més, evitar haver d’abonar els impostos derivats de la transacció. Però, es tracta d’una pràctica legal? T’ho expliquem.

És legal vendre un immoble per un preu simbòlic?

A Espanya continua sent bastant comú vendre i comprar habitatges en negre, així com oferir-les per un preu simbòlic, especialment entre familiars, a manera de donació. Encara que a priori puguin semblar opcions interessants, ja que permeten evitar pagar gran part dels impostos derivats de la compravenda, poden derivar en multes molt elevades per evasió fiscal a la Hisenda Pública.

I és que vendre un immoble a un preu simbòlic no és legal. Si bé és cert que els propietaris tenen una certa llibertat per a fixar el preu de venda del seu habitatge, han de fer-lo d’acord amb la normativa, que estableix que cada immoble té estipulat un valor mínim de venda, i que en cap cas hauria de vendre’s a un preu inferior a aquest. A més, en les escriptures també apareix el valor aproximat d’aquest immoble.

Encara que els propietaris tenen una certa llibertat per a fixar el preu de venda del seu habitatge, no haurien de vendre-la per un import inferior al seu valor mínim
Qualsevol immoble que es vengui a un preu inferior al que apareix en les escriptures de la casa cridarà l’atenció de les administracions, que analitzaran la transacció per a evitar irregularitats. I és que aquest tipus de pràctiques estan cada vegada més vigilades i castigades per l’Agència Tributària, per a evitar el blanqueig de capital. De fet, actualment els contractes rubricats a un valor molt inferior al real solen passar automàticament a un control de registre especial i, en cas de possibles anomalies sol derivar-se a la unitat de delictes econòmics i fiscals.

 

Quines conseqüències fiscals pot comportar vendre un immoble a un preu simbòlic?

Vendre un immoble a un preu simbòlic, és a dir, molt per sota del valor real de venda de la casa pot portar conseqüències greus. Hem de tenir present que qualsevol persona que adquireixi un habitatge de segona mà haurà de pagar l’Impost de Transmissions Patrimonials (ITP), que representa entre el 6% i el 10% del preu escripturat de l’immoble, en funció de la comunitat autònoma en la qual es trobi.

Per això, si venem un pis a un preu simbòlic el comprador s’estalviarà pagar part del ITP però, com apuntàvem, estarà subjecte a afrontar penalitzacions per part de l’Agència Tributària.

Si el preu escripturat és inferior al de mercat, Hisenda farà comprovacions de valors per a saber el valor real del ITP i, per tant, aconsegueix descobrir qui ha defraudat i qui no. A més, en qualsevol cas, el comprador sempre haurà de pagar el ITP de, almenys, el valor mínim de l’habitatge.
Qualsevol persona que adquireixi un habitatge de segona mà haurà de pagar el ITP, que representa entre el 6% i el 10% del preu escripturat d’aquesta.
Per part seva, els venedors, encara que reduiran l’import que han de pagar d’IRPF, atès que el valor de transmissió és menor, també corren molts riscos. I és que si Hisenda considera que el valor del pis està molt per sota del de mercat, també pot fer comprovacions de valors i exigir l’abonament de l’IRPF del major guany patrimonial obtingut. De fet, pot comportar sancions d’entre el 50% i el 150% de l’import que han defraudat.

De nou, és important esmentar que Hisenda està controlant més de prop i sancionant més severament tot aquest tipus d’activitats de l’economia submergida, desgraciadament, tan presents encara en el mercat immobiliari.

Uneix-te a la discussió

Compare listings

Compare
×

Hola!

Contacta amb nosaltres a través de Whatsapp o envia'ns un email a hola@labravahomes.com

× Et podem ajudar?