Què saber si compres vivenda d’obra nova?

L’habitatge d’obra nova està en auge des que la pandèmia va impactar a Espanya. De fet, segons un estudi, el 61% dels compradors d’habitatge han considerat comprar una casa de nova construcció en l’últim any. Tot el relacionat amb terrasses, balcons i patis s’ha tornat el més cotitzat. Els jardins i les zones comunes són un reclam de la majoria, empesa per la cerca de llum natural, molt més fàcil de trobar en promocions d’habitatge a estrenar.

I és que comprar habitatge d’obra nova ofereix molts avantatges. Entre elles, adaptar la seva construcció als teus gustos i necessitats. Vols saber quins són els principals avantatges d’adquirir un habitatge de nova promoció i què has de tenir en compte? T’ho expliquem!

Quins són els avantatges de comprar un pis d’obra nova?

Adquirir un pis d’obra nova, generalment sobre pla, ofereix diferents beneficis. Et presentem els principals:

  • Habitatges adaptables a la teva cerca. Al comprar obra nova pots triar la distribució que més t’agradi, seleccionar el pis (primer, segon, àtic) en un mateix bloc o personalitzar el disseny de l’immoble (acabats, materials…)
  • Cases més espaioses. Els habitatges d’obra nova solen aprofitar millor els espais i acostumen a tenir ambients a l’aire lliure, així com terrasses, balcons o zones comunitàries amb piscina
  • Habitatge a estrenar. En comprar un pis d’obra nova seràs el primer que estreni l’habitatge i experimentaràs l’emoció de veure el progrés del projecte fins que puguis mudar-te (si compres un habitatge sobre planol)
  • Forma de pagament més flexible. Generalment, el titular de l’habitatge abona una quota inicial de l’habitatge i va realitzant aportacions durant el temps que dura la construcció

Què has de tenir en compte en comprar habitatge nou sobre plànol?

Com ja has comprovat, adquirir un habitatge d’obra nova ofereix molts avantatges, encara que també hi ha aspectes que has de tenir molt en compte. Per exemple, has de reparar en si l’habitatge que es construirà sobre plànol compta amb la llicència d’obres.

Què és la llicència d’obres del nou habitatge?

Es tracta d’una llicència que atorga l’Ajuntament perquè els projectes de construcció puguin dur-se a terme. El principal objectiu de la llicència d’obres és assegurar que el projecte compleix amb la legalitat vigent, sent el projecte avaluat per tècnics d’urbanisme.

Una vegada el projecte compta amb la llicència d’obres, la construcció dels habitatges d’obra nova pot iniciar-se. Si es comencen les obres sense comptar encara amb la llicència, l’Ajuntament podria multar a l’empresa.

La concessió de la llicència d’obres pot demorar-se, la qual cosa pot ocasionar retards en la construcció. Sense el vistiplau dels organismes públics, les obren no poden iniciar-se, encara que des de la promotora tinguin tot llest per a començar a aixecar l’edifici.

Aquest tràmit sol trigar uns tres mesos, encara que si l’Ajuntament està rebent un gran nombre de sol·licituds, és molt probable que el període s’allargui fins a un any.

Per aquest motiu és tan important que les promotores agilitin aquests tràmits per a arribar als terminis de la construcció de l’edifici, ja que a més d’allargar-se la finalització del projecte, pot afectar sobre la qualitat de l’oferta de l’habitatge.

Consell: demana sempre la llicència d’obra

El projecte és ideal, la zona t’encanta i comprar sobre plànol et permet estalviar per a realitzar les aportacions i arribar als terminis. Abans de res, segueix aquest consell: demana a la promotora la llicència abans d’embarcar-te en aquest projecte. Has d’assegurar-te que la promoció a la qual li has tirat l’ull està complint amb la llei vigent, és a dir, compta amb la llicència d’obres de l’Ajuntament.

Si encara està en tràmit, és molt probable que les dates de lliurament estipulades puguin modificar-se. A més, comprar un habitatge sobre plànol sense llicència d’obres aporta molta inseguretat a l’hora de prendre la decisió.

Si el projecte compta amb la validació de l’Ajuntament i tot està en ordre, un altre bon consell és revisar correctament tota la informació relacionada amb la promotora, així com la seva raó social, la situació econòmica i la solvència i comprovar si està inscrita en el Registre Mercantil.

No està de més recordar que, a l’hora de signar l’escriptura, convé revisar tranquil·lament el que se signa. Fins i tot, quan es produeixi el lliurament de claus, en el moment de la signatura, és recomanable llegir el contracte amb l’ajuda d’un especialista que pugui comprovar si el que inclou l’escriptura coincideix amb els pactes i compleix amb la legalitat.

Uneix-te a la discussió

Compare listings

Compare
×

Hola!

Contacta amb nosaltres a través de Whatsapp o envia'ns un email a hola@labravahomes.com

× Et podem ajudar?